NAJU obeležava globalnu nedelju medijske i informacione pismenosti

Nacionalna akademija za javnu upravu se priključuje obeležavanju globalne Nedelje medijske i informacione pismenosti. Manifestacija se pod pokroviteljstvom UNESCO-a i ove godine održava od 24. do 31. oktobra. Inicijativu obeležavanja ove globalne nedelje u Srbiji pokrenulo je Ministarstvo kulture i informisanja 2019. godine nakon učešća na Generalnoj konferenciji UNESCO-a kada je i proklamovano njeno obeležavanje.

Akademija se pridružuje ovoj inicijativi i nastavlja uspešnu saradnju sa organizacijom Propulsion, Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstvom kulture i informisanja u okviru programa Inicijativa za novu medijsku i digitalnu pismenost (Nova pismenost).

Obukom „Medijska pismenost” i priručnikom iz ove oblasti, Akademija želi da skrene pažnju državnim služebicima, kao i široj publici, da je medijska i informaciona pismenost jedna od ključnih kompetencija neophodnih u svim sferama savremenog života.

 
„Navigacija kroz digitalni medijski prostor danas nije ni malo laka. Komunikacija javne uprave sa građanima se u velikoj meri preselila u digitalni  prostor, a nove mogućnosti sa sobom donose i obavezu da se jačaju kapaciteti različitih ciljnih grupa.  Stoga je veoma važno omogućiti državnim službenicima pristup adekvatnom savremenom alatu poput  obuke „Medijska pismenost“ u cilju podizanja nivoa ove kompetencija koja je po svojoj prirodi transverzalna i neophodna u svakodnevnom aktivnom građanskom životu“, smatra Maja Zarić, rukovoditeljka grupe u Sektoru za informisanje i medije Ministarstva kulture i informisanja, i urednica priručnika.

„Unapređujući znanja iz medijske pismenosti, službenici će kreirati i plasirati medijski sadržaj čime će ojačati kapacitete javne uprave i unaprediti način predstavljanja državne politke i svakodnevnih usluga na obostrano zadovoljstvo koje rezultira doslednim ostvarivanjem prava građana u kompleksnom medijskom okruženju,” kaže Saša Mirković, autor priručnika i stručnjak za medijsku pismenost.

Obuka je dostupna na linku.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.