fbpx

Panel 6 – Društvena odgovornost influensera

31/10/2020
Lana Nikolić

Globalna Nedelja medijske i informacione pismenosti obeležava se i u Srbiji od 27. do 31. oktobra onlajn konferencijom pod nazivom „Ovako stoje stvari: Opiranje dezinfodemiji”. Domaćini su Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru zajedničkog programa Nova pismenost.

Od 27. do 31. oktobra, s početkom u 18 časova, održaće se šest panela s brojnim aktuelnim temama koje će obrađivati više od 20 sagovornika. Konferencija će na jednom mestu okupiti relevantne eksperte, influensere, medijske i obrazovne stručnjake i novinare. Panelisti će gledaocima približiti istraživanja na temu medijske pismenosti, odgovornosti jutjubera i tiktokera, školskog sistema i poslovanja u digitalnoj eri, kao i politikâ medijske i informacione pismenosti.

 

Svi zainteresovani mogu da prate konferenciju uživo, preko Fejsbuk stranica organizatora i partnera (USAID Srbija, Propulsion, CeSID, Nova ekonomija, Novinska agencija Beta, Inicijativa „Digitalna Srbija”), putem bloga uživo na portalu Blic.rs, kao i na digitalnoj platfomi javnog medijskog servisa RTS Planeta. Agenda događaja dostupna je na adresi ovakostojestvari.com.

Lana Nikolić, novinarka i aktivistkinja, moderatorka je panela “Društvena odgovornost influensera”. Ističe da ovaj panel ima svrhu da u ljudima pokreće želju za odgovornim nastupom u svemu čime se bave.

Sagovornici današnjeg panela su Mihajlo Veruović Voyage, vokalni solista i kantautor, Sara Damnjanović, TV lice i influenserka, Goran Zarić, direktor programa u Propulsionu, i Emerald Podbićanin, jutjuber sa kanala Huligani iz Gimnazije.

 

Mihajlo Veruović

Šta vas inspiriše u onome što radite?

Mihajlo Veruović, vokalni solista i kantautor, kaže da su emocije ono što ga najviše inspiriše i da na taj način dotiče širu javnost. Priznaje da je odgovornost velika ali da je na influenserima da se pobrinu za to da ono što rade bude shvaćeno na pravi način.

Sara Damnjanović, TV lice i influenserka, istakla je da je vrlo važno voditi računa o tome šta se izgovara, kakve poruke se šalju, kakve fotografije se objavljuju na društvenim mrežama i slično. Skrenula je pažnju i na slučaj u kome je najavila deci druženje u školama na što je javnost jako burno reagovala.

 

Goran Zarić, direktor programa u Propulsionu, rekao je da je njegov posao drugačiji od posla drugih današnjih sagovornika, budući da nije očekivao da će kroz posao koji radi postati popularan na društvenim mrežama. Ističe da ga pokreće sve što je novo, drugačije, što će ga izazvati da napravi nove korake. Kaže da su i njemu lično, ali i organizaciji u kojoj radi, važna partnerstva. Navodi da Propulsion ima odlične primere saradnje sa poznatim YouTuberima i u Srbiji i u regionu, kroz veliku kampanju prevencije upotrebe duvana, ali isto tako i kroz kampanju Mijenjam igru, gde se kroz radionice i mentorstvo influenserima pokušavaju usaditi vrednosti poštovanja ljudskih prava, inkluzije, opiranja diskriminaciji.

 

Emerald Podbićanin

Influenseri su većinom uzor onima koji ih gledaju

Emerald Podbićanin, jutjuber sa kanala Huligani iz Gimnazije, rekao je da su on i kolege sa kanala uvek vodili računa o tome da sadržaje koje proizvode gledaju deca, koja spadaju u kritičnu grupu kada je reč o uticaju. Smatra da influenserima nije dovoljno naglašeno da se odgovorno ponašaju na internetu, a s obzirom na to da su danas influenseri većinom uzor onima koji ih gledaju, bitno je voditi računa o jeziku kojim se obraćaju publici.

Koliko smo opterećeni time što iznosimo na društvenim mrežama?

Sara Damnjanović kaže da svakako pazi kakav sadržaj snima i objavljuje pa nije opterećena u smislu da bi to moglo prouzrokovati loše posledice, ali da se uvek nađe neko ko to pogrešno protumači.

 

Kako razmišljaš o odgovornosti kada je u pitanju ljubav, budući da ste ti i Breskvica uzor mnogim tinejdžerima i u tom aspektu?

Voyage smatra da odgovornost koju ima prema publici obezbeđuje njegova etika. Ni u jednoj pesmi ili postupku ne može da se oseti ništa sem ljubavi, budući da je ona pokretač svega. Bitna stvar je biti i otvoren prema drugima, jer jedino tako možemo funkcionisati kao zajednica.

 

Goran Zarić

Šta je influenser?

Goran Zarić ističe da nije važno da brend ambasadori, saradnici ili influenseri imaju milione pratilaca. Važnije je naći ljude koji okupljaju verne zajednice oko sebe, bez ambicije da postanu veliki influenseri. Takva strategija više nije novina kada su kampanje u pitanju. Postaje sve više važno šta bilo ko od nas ko javno istupa postavlja na svoje kanale. Zaboravilo se da su i influenseri ljudi koji imaju pravo na grešku i na učenje kroz svoje iskustvo kreiranja sadržaja.

Mihailo Veruović smatra da je veliki problem što društvo odmah nakon određenog problema traži krivca, a kao rešenje nudi kritiku.

 

Kakva je komunikacija sa pratiocima i koji jezik se koristi?

Sara Damnjanović je navela da joj je na prvom mestu ispravno izražavanje, pravopis na koji ukazuje i svojim pratiocima, te da ne koristi psovke u bilo kom vidu komunikacije sa ljudima koji je prate.

Emerald kaže da je na YouTube-u najviše zbog feedbacka i komentara koji daju dodatnu motivaciju. Istakao je da želi probuditi u ljudima nadahnuće za kreativnošću i da to smatra uspjehom.

Mihailo se osvrće na ljubav u njegovim pesmama i kaže da koristi iskren jezik, ali napominje da su tekstovi uglavnom tematski okrenuti ka tragičnoj ljubavi, jer je njegovo lično uverenje da ne možemo znati šta je dobra predstava ukoliko ne pogledamo lošu.

Voyage smatra da nije najveći problem to što će deca početi da pričaju na drugačiji način, iako je potrebna pristojnost u razgovoru, ali ono na što influenseri trebaju obratiti pažnju jeste to da se ipak vodi računa o gramatici i našem poreklu, iako se sam jezik menja.

Koji su vaši saveti koje biste podelili sa ostalima?

 

Sara Damnjanović

Goran Zarić zaključuje da ne trebamo na mlade koji su uspešni na društvenim mrežama, u bilo kom segmentu, prebaciti odgovornost postavljanje vrednosti za celo društvo. Ta odgovornost je pre svega na obrazovnom sistemu, porodici i roditeljima ali i na društvu u celini.

Sara Damnjanović kaže kako nije svaka osoba sa javne scene dobar uzor za mlade ali i društvo. Potrebno je da se generalizacija kada su u pitanju influenseri što više umanji.

Emerald Podbićanin je naglasio da je najvažnije imati veru u sebe, kao i viziju da radite nešto inovativno. Takođe, skrenuo je pažnju na usađivanje kompleksa niže vrednosti kod dece isticanjem materijalnih stvari, te izrazio želju da se to smanji.

 

Recent posts