#OvakoStojeStvari Izazov 2020 – Pravilnik

Naziv, sedište i drugi bitni podaci u pogledu organizatora izazova

Organizator izazova je Fondacija Propulsion Fond, Rankeova 16, 11000 Beograd, matični broj 28827725, PIB 108463123, u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i koorganizaciji sa Business Info Group, Bulevar Despota Stefana 12, 11000 Beograd, matični broj 20570962, PIB 106288497 (u daljem tekstu: Organizator).

Naziv, vreme trajanja i svrha izazova

Izazov se organizuje pod nazivom #OvakoStojeStvari Izazov 2020.

Izazov se sprovodi preko internet platforme ovakostojestvari.com, a zainteresovani prijavljuju projekte isključivo popunjavanjem onlajn formulara, dostupnog na platformi. Namenjen je neprofitnim organizacijama i medijima (van Beograda) (detaljnije u Čl. 4. Pravilnika).

Prijave ideja moguće su u periodu od 01.10.2020. (17:01) do 15.10.2020. (23:59) godine, uključujući granične datume.

Izazov se organizuje u svrhu izbora saradnika na lokalnom nivou, organizatora aktivnosti obeležavanja globalne Nedelje medijske i informacijske pismenosti 2020. godine, sa ciljem odupiranja poplavi dezinformacija u vezi sa pandemijom (Global MIL Week 2020). Možete prijaviti organizaciju lokalnih događaja, razgovora, radionica, debata, okruglih stova ili tematskih izložbi u svojim prostorijama ili javnim prostorima u vašem mestu, poželjno na otvorenom ili uz poštovanje drugih aktuelnih mera prevencije.

Izazov traje mesec dana (promocija izazova i prikupljanje prijava, izbor pobednika i implementacija aktivnosti), a temu izazova, precizne rokove i dalji tok procesa određivaće i blagovremeno najavljivati Organizator izazova kroz platformu ovakostojestvari.com i prateće kanale komunikacije.

Mesto organizovanja izazova

Konkurs se organizuje na teritoriji navedenih gradova i opština: Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bajina Bašta, Batočina, Bečej, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Ćićevac, Čoka, Crna Trava, Ćuprija, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Gornji Milanovac, Indjija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Leskovac, Ljig, Ljubovija, Loznica, Lučani, Majdanpek, Mali Idjoš, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Negotin, Niš, Nova Crnja, Nova Varoš, Novi Bečej, Novi Kneževac, Novi Pazar, Novi Sad, Odžaci, Opovo, Osečina, Pančevo, Paraćin, Pećinci, Petrovac na Mlavi, Pirot, Plandište, Požarevac, Požega, Preševo, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Ruma, Šabac, Sečanj, Senta, Sevojno, Šid, Sjenica, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Subotica, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Temerin, Titel, Topola, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vladimirci, Vlasotince, Vranje, Vranjska Banja, Vrbas, Vrnjačka Banja, Vršac, Žabalj, Žabari, Žagubica, Zaječar, Žitište, Žitorađa, Zrenjanin.

Napomena: Izazov nije namenjen organizacijama ili medijima koji su registrovani ili deluju na području grada Beograda.

Opis izazova i uslovi učestvovanja

Izazov je namenjen je isključivo neprofitnim pravnim licima (udruženja građana) ili medijima, registrovanim u Republici Srbiji. Poziv nije namenjen fizičkim licima (pojednicima).

Pravo učešća u izazovu imaju neprofitna pravna lica (udruženja građana upisana u odgovarajući registar Agencije za privredne registre) ili mediji (u daljem tekstu: Učesnici) na teritoriji navedenih gradova i opština (Čl. 3 Pravilnika). Prijavu na konkurs podnosi ovlašćeno lice udruženja ili medija (u daljem tekstu: Podnosilac), koje mora biti punoletno na dan podnošenja prijave i državljanin Republike Srbije i koje garantuje tačnost i istinitost podataka unetih u onlajn prijavi i predstavlja dalju tačku kontakta za Organizatora.

Učesnici mogu da podnesu više od jedne prijave na izazov (dozvoljeno je više prijava istog pravnog lica).

Prijava se podnosi na srpskom jeziku.

Učestvujući u izazovu Učesnici prihvataju u celosti uslove propisane ovim Pravilnikom.

Vremenski okvir izazova

Ceo ciklus izazova traje mesec dana i sastoji se od sledećih aktivnosti:

 • Promocija i period za podnošenje prijava – 01.10-15.10,
 • Selekcija pobednika i objavljivanje rezultata – 16.10,
 • Uručenje bespovratnih sredstava i implementacija – 19.10-31.10.

Detaljan mehanizam prijavljivanja za izazov

Proces počinje otvaranjem onlajn izazova, kada timovi mogu da prijave projektne ideje. Prijavljivanje se vrši isključivo popunjavanjem onlajn formulara dostupnog na platformi ovakostojestvari.com. Prijavu u ime udruženja vrši Podnosilac. Pored kratkog tekstualnog opisa predloženih aktivnosti, Učesnici će kroz prijavu moći da pošalju i dodatnu dokumentaciju ili multimedijalni materijal ili prilog – Word ili PDF dokument sa više detalja, fotografiju ili link ka YouTube videu. Podnosilac samim slanjem prijave koja sadrži i fotografije ili multimedijalne materijale potvrđuje da poseduje autorska prava ili prava na njihovo korišćenje i dalju distribuciju.

Podnosioci prijave neće moći da menjaju i dopunjavaju prijavu jednom kada je kompletiraju i pošalju. Nakon što je prijava popunjena i poslata, i ukoliko je ona u skladu sa Pravilnikom, organizatorski tim odobrava ideju i ona ulazi u selekciju za dodelu sredstava za realizaciju.

Po isteku roka za prijave pregled svih kvalifikovanih predloga biće prosleđen stručnoj komisiji (u daljem tekstu: Komisija) koja će izvršiti izbor pobednika i odlučiti o raspodeli sredstava.

Selekcija i izbor pobednika

Pristigle prijave koje ispunjavaju tehničke uslove (propisane ovim Pravilnikom, pre svega u Čl. 2 i 4) biće uzete u razmatranje.

Selekciju najboljih projektnih predloga i raspodelu sredstava za implementaciju aktivnosti obaviće u petak 16. oktobra Komisija.

Najbolje projektne ideje (u daljem tekstu: Pobednici) po odluci Komisije, koje predviđaju adekvatne aktivnosti u cilju obeležavanja Global MIL Week 2020 na lokalnom nivou u Srbiji biće podržane sredstvima za implementaciju.

Vrsta podrške

Ukupan fond bespovratnih sredstava za implementaciju predloženih aktivnosti iznosi 1.000.000 dinara. Sredstva će Pobednicima biti podeljena na sledeći način:

 • 1 x 300.000 dinara,
 • 2 x 200.000 dinara,
 • 3 x 100.000 dinara.

Način i postupak dodele sredstava

Predviđena novčana sredstva biće uplaćena pobedničkom timu na osnovu ugovora potpisanog između Organizatora i Pobednika, i to po principu ⅓ iznosa avansno (pre obavljanja planiranih aktivnosti), a ostatak od ⅔ po završetku aktivnosti i podnošenju narativnog i finansijskog izveštaja.

Napomena: Obrasci za narativni i finansijski izveštaj sastavni su deo ugovora koji Organizator potpisuje sa Pobednicima. Takođe, deo ugovora će biti i uputstva za komunikaciju i kobrendiranje podržanih projekata.

Diskvalifikacija iz izazova

Učesnici koji su prilikom prijavljivanja na izazov pružili netačne podatke gube pravo na dalje učešće u izazovu, odnosno dodelu bespovratnih sredstava za implementaciju ako je u međuvremenu osvoje. Lica koja su dala netačne ili tuđe podatke isključivo su odgovorna za takvu zloupotrebu podataka. Razlog za diskvalifikaciju može biti i prilaganje fotografija i multimedijalnog materijala na koja Učesnik ne polaže autorska prava ili prava na korišćenje. Korišćenje bilo kakve vrste kompjuterskog koda, virusa, ili bilo čega što može ometati, onemogućiti, naneti štetu ili zloupotrebiti proces prijave i prikupljanja predloga je najstrože zabranjeno. Takvi postupci mogu dovesti do eliminacije učesnika iz daljeg nadmetanja. Ako se proceni ili posumnja da neki od Učesnika na bilo koji način učestvuju u nedozvoljenim radnjama (bilo kakve naznake prevarnih postupaka), Organizator zadržava pravo da ih diskvalifikuje iz izazova i zanemari njihovo učešće bez daljeg obrazloženja.

Učesnici/saglasnost sa pravilima

U izazovu ne mogu učestvovati Organizatori izazova ili članovi Komisije, kao i najbliži srodnici ovih lica: roditelji, deca, supružnici, niti organizacije i/ili pojedinci koji nisu predviđeni pravilima konkursa ili su u sukobu interesa. Učesnici koji učestvuju na izazovu nemaju pravo da zahtevaju drugačiji vid podrške od onog koji je naveden u ovom Pravilniku.

Publicitet

Učešćem u izazovu Učesnici i Podnosioci su saglasni da se njihovi lični podaci mogu objaviti na internet platformi ovakostojestvari.com, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter, Instagram, Jutjub, TikTok i drugim, kao i u svim drugim materijalima, publikacijama ili drugim oblicima promocije (PR aktivnosti, medijska promocija i sl.)

Pravila o privatnosti

Učestvovanjem u izazovu, podrazumeva se da je Podnosilac prijave dao sledeću izjavu u smislu propisa o zaštiti podataka o ličnosti: “Saglasan/saglasna sam i ovlašćujem Organizatora izazova da moju fotografiju i moje podatke, koje sam dostavio/dostavila u svrhu izazova, kao i moje podatke koji se u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti smatraju ličnim podacima, može koristiti samo u svrhu i za potrebe sprovođenja izazova, objavljivanja pobednika izazova, za vreme trajanja izazova i do okončanja postupka dodele bespovratnih sredstava za implementaciju projektnih aktivnosti pobedniku i da ih u druge svrhe ne može koristiti”.

RUKOVALAC PODACIMA O LIČNOSTI (u daljem tekstu: Rukovalac)
Fondacija Propulsion Fond
Rankeova 16, 11000 Beograd
we@propulsion.one

PRAVA UČESNIKA (PODNOSIOCA I DRUGIH LICA POMENUTIH U PRIJAVI) (u daljem tekstu: Lice)
Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, Lica imaju sledeća prava:

 • Pravo na obaveštenje o obradi
  Lice ima pravo da zahteva da ga rukovalac istinito i potpuno obavesti o tome:

  • da li rukovalac obrađuje podatke o njemu i koju radnju obrade obavlja;
  • koje podatke obrađuje o njemu;
  • od koga su prikupljeni podaci o njemu, tj. ko je izvor podataka;
  • u koje svrhe obrađuje podatke o njemu;
  • po kom pravnom osnovu obrađuje podatke o njemu;
  • u kojim zbirkama podataka se nalaze podaci o njemu;
  • ko su korisnici podataka o njemu;
  • koje podatke, odnosno koje vrste podataka o njemu koriste;
  • u koje svrhe se koriste podaci o njemu;
  • po kom pravnom osnovu koristi podatke o njemu;
  • kome se podaci prenose;
  • koji podaci se prenose;
  • u koje svrhe se podaci prenose;
  • po kom pravnom osnovu se podaci prenose;
  • u kom vremenskom periodu se podaci obrađuju.
 • Pravo na uvid
  Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva da mu na uvid stavi podatke koji se na njega odnose. Pravo na uvid u podatke koji se na njega odnose obuhvata pravo na pregled, čitanje i slušanje podataka, kao i pravljenje zabeležaka. Pravo na uvid se ostvaruje slanjem upita na e-mail adresu mozda@ovakostojestvari.com.
 • Pravo na kopiju
  Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva kopiju podatka koji se na njega odnosi. Rukovalac izdaje kopiju podatka (foto-kopiju, audio-kopiju, video-kopiju, digitalnu kopiju i sl.) u obliku u kojem se informacija nalazi, odnosno u drugom obliku ako bi u obliku u kome se informacija nalazi licu bila nerazumljiva. Lice snosi nužne troškove izrade i predaje kopije podatka. Pravo na kopiju se ostvaruje slanjem upita na e-mail adresu mozda@ovakostojestvari.com.
 • Prava lica povodom izvršenog uvida
  Lice ima pravo da od rukovaoca zahteva ispravku, dopunu, ažuriranje, brisanje podataka, kao i prekid i privremenu obustavu obrade. Lice ima pravo na brisanje podataka ako:

  • svrha obrade nije jasno određena;
  • svrha obrade jeste izmenjena, a nisu ispunjeni uslovi za obradu za tu izmenjenu svrhu;
  • svrha obrade jeste ostvarena, odnosno podaci više nisu potrebni za ostvarivanje svrhe;
  • način obrade je nedozvoljen;
  • podatak spada u broj i vrstu podataka čija je obrada nesrazmerna svrsi;
  • podatak jeste netačan, a ne može se putem ispravke zameniti tačnim;
  • se podatak obrađuje bez pristanka ili ovlašćenja zasnovanog na zakonu i u drugim slučajevima kada se obrada ne može obavljati u skladu sa odredbama ovog zakona.

Lice ima pravo na prekid i privremenu obustavu obrade, ako je osporilo tačnost, potpunost i ažurnost podataka, kao i pravo da se ti podaci označe kao osporeni, dok se ne utvrdi njihova tačnost, potpunost i ažurnost. Prava lica povodom izvršenog uvida, te pravo na brisanje podataka se ostvaruje slanjem upita na e-mail adresu mozda@ovakostojestvari.com.

Više podataka o politici privatnosti dostupno je ovde.

Autorska prava

Uzimanjem učešća u izazovu, smatraće se da je Učesnik/Podnosilac dao automatski i sledeću izjavu: „Isključivi sam nosilac svih autorskih prava na idejama i prijavama kojima učestvujem na konkursu i ista su oslobođena od svih prava, pretenzija i potraživanja trećih lica”.

Odgovornost

Organizator se ne smatra odgovornim i neće snositi odgovornost za bilo kakve posledice, ako internet platforma ovakostojestvari.com privremeno bude van funkcije usled više sile, odnosno usled događaja koji su van kontrole Organizatora.

Prekid izazova

Izazov se može prekinuti jedino u slučaju više sile o čemu će Učesnici odmah biti obavešteni putem pismenog obaveštenja na internet platformi ovakostojestvari.com.

Pravo izmene opštih pravila konkursa

Organizator zadržava pravo da u bilo koje vreme, iz opravdanih razloga, izvrši izmene pravila ovog konkursa (Pravilnik), uz obavezu da takve izmene bez odlaganja objavi na internet platformi ovakostojestvari.com.

* Pravilnik je kreiran i usvojen 28. septembra od strane Organizatora.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.