USAID obeležava Nedelju medijske pismenosti: za novu stvarnost, nova pismenost za sve

Pod sloganom „Medijska pismenost za javno dobro”, program Nova pismenost i ove godine u Srbiji obeležava globalnu Nedelju medijske i informacione pismenosti pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Program zajednički sprovode organizacija Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Ovo je još jedan  povod da se građanima, privredi, državnoj upravi, nastavnicima, deci i njihovim roditeljima skrene  pažnja na važnost i neophodnost medijske i informacione pismenosti u složenom svetu.

S obzirom na činjenicu da skoro dve godine živimo u pandemiji, opštoj neizvesnosti i konfuziji,  gde se način života i pravila menjaju iz minuta u minut, ljudi su izgubili poverenje u mnoge aspekte  života. Sve manje se veruje u izvore informisanja, odluke institucija, stručnost i profesionalizam  kada je u pitanju svakodnevica. U isto vreme, digitalna realnost se usložnjava i postaje teška za  praćenje. Preplavljeni informacijama, svi smo preko noći postali neka vrsta eksperata za sva  važna životna pitanja. Tim povodom, u Nedelji medijske i informacione pismenosti postavljeni su  intrigantni bilbordi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ispred najznačajnijih institucija poput Palate  Srbija, Radio-televizije Srbije i Infektivne klinike u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom  Sadu, ili Narodnog pozorišta u Nišu, koji ukazuju da je svako od nas preuzeo uloge koje do sada  nije imao.

„Ovo izazovno vreme traži od nas da svakodnevno budemo baš ono što smo mislili da nismo: članovi kriznog štaba, infektolozi, urednici, mediji, doktori, pedagozi i influenseri, a za to nam  trebaju veštine kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti. U periodu u kome obeležavamo globalnu Nedelju medijske i informacione pismenosti, provokativnim pitanjima skrećemo pažnju  javnosti na potrebe svih nas da što bolje i efikasnije razumemo svet koji nas okružuje. Ujedno i  podsećamo da program Nova pismenost kroz kampanje, priručnike, obuke i edukativne programe  pomaže građanima da se snađu u sve komplikovanijoj realnosti koju živimo”, ističe Goran Zarić, menadžer programa Nova pismenost.

Program Nova pismenost (novapismenost.rs) radi s građanima, medijima, kompanijama,  obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske,  informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog i konkurentnog srpskog  društva.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.